Приветствуем вас на Христианском сайте и межконфессиональном форуме Богословие!

Ибо так возлюбил Бог мир, что отдал Сына Своего Единородного, дабы всякий, верующий в Него, не погиб, но имел жизнь вечную

Христианский сайт и Межконфессиональный форум по Богословию

Показано с 1 по 12 из 12

Тема: На перших порах називали Богослов'ям лише Святе Письмо

Заслуженный ветеран Аватар для TataPetrenko
    Упоминаний
    2 сообщений

На перших порах називали Богослов'ям лише Святе Письмо

"... вчителі Церкви на перших порах називали Богослов'ям лише Святе Письмо, оскільки воно-слово про Бога і від Бога: Старий Завіт-Богослов'ям старим, Новий Завіт-новим Богослов'ям, а всіх
    письменників того й іншого Завіту, апостолів і пророків – богословами. Потім словом Богослов'я стали називати, крім Святого Письма, і всяке вчення про християнські істини, і в цьому значенні воно іноді вживалося в додатку до вчення про Бога і Богошанування; іноді-в додатку до вчення про Пресвяту Трійцю; іноді, ще тісніше, в додатку до вчення власне про Бога слові, і вже в 12-му столітті
    під Богослов'ям стали мати на увазі систематичне виклад всіх християнських істин про Бога і богопочитання."

У більшості країн світу Богослов'я визнають наукою з давніх пір і викладають у всіх великих університетах, і в розвинених західних країнах університети починалися як теологічні школи. Наприклад теологічний факультет Оксфорда-найстаріший в цьому навчальному закладі.
    Бог любит нас

2. 1 пользователь сказал cпасибо TataPetrenko за это полезное сообщение::

Упоминаний
    2 сообщений
    Зі зрозумілих причин, в країнах колишнього СРСР, і зокрема в Росії - визнали наукою відносно недавно. Наукова спеціальність» теологія " з'явилася в Росії істотно пізніше інших країн – в 2015 році, а перший захист кандидатської дисертації з теології відбулася тільки 1 червня 2017 го.

Сучасне Богослов'я вивчає:

- Основне Богослов'я (апологетика);
    - Богослов'я догматичне (або систематичне Богослов'я), що займається розкриттям Богооткровенности і абсолютної істинності християнських догматів;
    - Богослов'я моральне, що розкриває істота моральних принципів християнства і необхідність дотримання їх з метою особистого порятунку;
    - Богослов'я Пастирське, що розкриває різні аспекти практичної діяльності священнослужителів;
    - Літургіка-теорія богослужіння;
    - Гомілетика-розділ Богослов'я, що розглядає питання теорії і практики проповідницької діяльності;
    - Патрологія та Патристика;
    - Церковне право;
    - Аскетика;
    - Церковна історія.
    Бог любит нас

4. 1 пользователь сказал cпасибо TataPetrenko за это полезное сообщение::

Упоминаний
    2 сообщений
    З повагою до вас!
    Бог любит нас

Упоминаний
    2 сообщений
    З бесіди з митрополитом: Яке визначення Ви даєте терміну "теологія", чи є відмінність від" богослов'я "і в чому різниця з"релігієзнавством"?

- Теологія-це наукове обґрунтування релігійного світогляду, яке існує в різних формах і варіантах, в різних країнах, на різних мовах, в різних культурних традиціях.
    Теологія відрізняється від релігієзнавства, перш за все, тим, що теологія передбачає розгляд феномена релігії не ззовні, а зсередини. Спеціаліст-релігієзнавець може бути не причетний до жодної релігійної традиції або навіть ворожий до однієї або до кількох з них і відповідним чином вибудовувати свою наукову діяльність.
    А теолог не може бути ворожий до об'єкта свого дослідження, він так чи інакше намагається розглядати його зсередини.
    Якщо ж говорити про відмінності між теологією і богослов'ям, то з чисто семантичної точки зору "Теологія" і "богослов'я" – синоніми
    Бог любит нас

Упоминаний
    2 сообщений
    - Я переконаний, що розвиток теологічної освіти в Росії дасть можливість виховати цілу плеяду світських і релігійних вчених, які зможуть значно розширити уявлення суспільства про Бога, релігію і церкву.
    Зверніть увагу ось на який факт: багато християнські джерела досі залишаються маловивченими. Це величезна скриня з безцінними скарбами. А відкривши і вивчивши ці скарби, ми зможемо примножити знання, які мають загальнокультурне значення не тільки для Росії, але і для всього світу.(митрополит)
    Бог любит нас

Упоминаний
    2 сообщений

Сучасна наука звертається до теології

На кінець XIX і XX століття випало інтенсивний технологічний розвиток цивілізацій, де домінуючим став підхід Ньютона і Декарта (ньютоно-картезіанська парадигма). Але на самому піку техногенного прогресу думка про всесилля інтелектуального способу пізнання стало звучати рідше. Людина все більше став розуміти обмеженість своїх знань про світ без опор теології і філософії, вважають дослідники.

Однією з важливих передумов роз'єднання духовного і емпіричного способів пізнання стала атеїстична епоха і колосальна кількість нових технологічних можливостей. При цьому, коли людство почало з їх допомогою вивчати питання зародження Всесвіту, свідомості, роботи людського мозку – виявилася крайня недостатність наявних знань. При цій обмеженості подальші експерименти з потенційно небезпечними для всього людства розробками стали насторожувати, вважають дослідники
    Бог любит нас

Упоминаний
    2 сообщений
    Цікаві факти навела атеїстка! І. Родіонова, яка сьогодні багато почала переглядати в створенні Всесвіту, матерії, часу і простору
    Вчений Деннерт опитав про віру в Бога через анкети 432 вчених натураліста. 56 з них відповідей не надіслали, 349 вчених виявилися віруючими в Бога, і лише тільки 18 заявили, що вони не віруючі або байдужі до віри. Результати цього опитування вчених збігаються з результатами інших подібних досліджень. "Тільки напівзнання призводить людей до безбожництва. Ніхто не заперечує буття Божого, крім тих, кому це вигідно",- говорив англійський учений Бекон.

Великий вчений Ньютон, який відкрив закони руху небесних тіл, як би викрив найбільшу таємницю світобудови, був віруючою людиною і займався богослов'ям. Коли він вимовляв Ім'я Боже, то всякий раз благоговійно вставав і знімав капелюха.

Великий Паскаль, геній математики, один з творців нової фізики, був не просто віруючим, а й одним з найбільших релігійних мислителів Європи. Паскаль сказав:"всі протиріччя, які найбільше, мабуть, хочуть видалити мене від позиції релігії, найбільше і привели до неї
    Бог любит нас

10. 1 пользователь сказал cпасибо TataPetrenko за это полезное сообщение::

Упоминаний
    2 сообщений
    еще: Великий Паскаль, геній математики, один з творців нової фізики, був не просто віруючим, а й одним з найбільших релігійних мислителів Європи. Паскаль сказав:"всі протиріччя, які найбільше, мабуть, хочуть видалити мене від позиції релігії, найбільше і привели до неї".Великий засновник всієї сучасної бактеріології, мислитель, глибше інших проник в таємницю органічного життя – Пастер говорить: "чим більше я займаюся вивченням природи, тим більше зупиняюся в побожному подиві перед справами Творця".

Навіть Дарвін, вчення якого було, потім використано напіввченими для спростування віри в Бога, був все своє життя дуже віруючою людиною і протягом багатьох років був церковним старостою в своїй парафії. Він ніколи не думав, що його вчення може суперечити вірі в Бога. Після того, як Дарвін виклав своє вчення про еволюційний розвиток тваринного світу, його запитали, де початок ланцюга розвитку тваринного світу, де перша ланка його? Дарвін відповів:"воно прикуте до Престолу Всевишнього".

Великий геолог Ляйель, пише: "при всякому дослідженні ми відкриваємо ясні докази передбачливості, сили і мудрості творчого розуму Бога
    Бог любит нас

Упоминаний
    2 сообщений
    Відомий інженер Британії захоплений Творцем.Стюарт Бёджесс-кращий біоінженер Британії в 2019 р.як приклад Берджесс порівняв можливості людини і сучасних роботів. За його словами, будова людських ніг і стоп значно складніше роботизованих аналогів: вони мають в десять разів більше суглобів і функцій. Завдяки цьому людина здатна, наприклад, бігти зі швидкістю близько 32 км/год і одночасно відстежувати і ловити м'яч — завдання, з якою сучасні гуманоїдні роботи поки впоратися не можуть.

Інженер вважає, що така складність і точність свідчать не про випадкові еволюційні процеси, а про розумний задум. При цьому він підкреслив, що хвороби або генетичні порушення не говорять про «поганий дизайн», а скоріше нагадують зовнішні пошкодження в складній системі.

Крім функціональності, Берджесс також вказав на красу і багатозадачність людського тіла, які, на його думку, також вказують на Творця.
    Бог любит нас

Упоминаний
    2 сообщений

На нашому форемі є тема: вчені-віруючі в Господа

Бог любит нас

Заслуженный ветеран Аватар для Diogen
    Упоминаний
    18 сообщений
    Цитата Сообщение от TataPetrenko Посмотреть сообщение
    "... вчителі Церкви на перших порах називали Богослов'ям лише Святе Письмо, оскільки воно-слово про Бога і від Бога: Старий Завіт-Богослов'ям старим, Новий Завіт-новим Богослов'ям, а всіх
    письменників того й іншого Завіту, апостолів і пророків – богословами. Потім словом Богослов'я стали називати, крім Святого Письма, і всяке вчення про християнські істини, і в цьому значенні воно іноді вживалося в додатку до вчення про Бога і Богошанування; іноді-в додатку до вчення про Пресвяту Трійцю; іноді, ще тісніше, в додатку до вчення власне про Бога слові, і вже в 12-му столітті
    під Богослов'ям стали мати на увазі систематичне виклад всіх християнських істин про Бога і богопочитання."

У більшості країн світу Богослов'я визнають наукою з давніх пір і викладають у всіх великих університетах, і в розвинених західних країнах університети починалися як теологічні школи. Наприклад теологічний факультет Оксфорда-найстаріший в цьому навчальному закладі.
    Поправьте меня, если ошибаюсь.
    Вплоть до средневековья слово "теология" относилось к изучению греческих богов. В 13 веке Фома Аквинский очень осторожно применил обсуждаемое слово в общепринятом смысле как пробный шар.

Иоанн назван "богословом" исключительно за написание 1 главы Евангелия, где соединил Бога и Слово.
    Любите евреев, какие есть, потому что других евреев у меня для вас нет.

Упоминаний
    2 сообщений
    Цитата Сообщение от Diogen Посмотреть сообщение
    Поправьте меня, если ошибаюсь.
    Вплоть до средневековья слово "теология" относилось к изучению греческих богов. В 13 веке Фома Аквинский очень осторожно применил обсуждаемое слово в общепринятом смысле как пробный шар.

Иоанн назван "богословом" исключительно за написание 1 главы Евангелия, где соединил Бога и Слово.
    История применения этих слов очень насыщенная, действительно философами ведь тоже применялись понятия наука о Божестве и поэтому с приходом христианства все понемногу утрясывалось, бралось с осторожностью, поскольку в умах понятия смешаны были с нехристианскими вещами, но постепенно сложилось так, что и богословие и теология в общем-то стали просто синонимами, именно если брать христианство.
    Бог любит нас

16. 1 пользователь сказал cпасибо TataPetrenko за это полезное сообщение::

Ваши права